sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Tiny Pretty Things ~ Sona Charaipotra & Dhonielle Clayton


Tiny Pretty Things valottaa hyvän balettikoulun sisäistä hierarkiaa, paniikinomaista pääroolien ja täydellisyyden tavoittelua sekä sitä, miten kova hinta "täydellisellä ballerinalla" oikeasti on. 

Kaikki alkaa, kun kouluun tulee uusi tyttö, Gigi,  joka on niin hyvä, että saa kaikkien havittelevan Claran roolin Pähkinänsärkijässä. Tämä tietenkin aiheuttaa sen, että entiset Clara-ehdokkaat yrittävät raivata hänet tieltään, kaikin laillisin ja laittomin keinoin. Gigin pahimmiksi uhiksi muodostuvat Bette ja June, joilla on omat pätevät syynsä haluta pääroolia enemmän kuin mitään muuta maailmassa.

Beten täytyy vakuuttaa äitinsä siitä, että on vähintään isosiskonsa veroinen tanssija, ja ainoa keino tähän on saada Claran rooli. Beten elämä kurjistuu vieläkin enemmän, kun hänen poikaystävänsä ihastuu Gigiin ja jättää Beten. Tästä syystä Beten päähän mahtuu lopulta vain yksi ajatus: Gigistä on päästävä eroon. 

Junen äiti taas uhkaa erottaa tyttärensä balettikoulusta, jos tuloksia ei ala syntyä ja lähettää tämän yliopistoon. June pyrkii täydellisyyteen kaikilla elämän osa-alueilla, ja päänvaivaa tuottavat äiti, tytön painonlaskusta huolestuneet terveydenhoitajat ja paineet pääroolista.

Kirja on päätähuimaavan täynnä kateutta ja raivoisaa tahtoa. Gigiä aletaan mustamaalata ensin viattomilla kuvilla, mutta tyyli alkaa muuttua yhä brutaalimmaksi sitä mukaa kun lukukausi etenee. Lopulta murhakaan ei ole enää kaukana, kun päärooli vie voiton kaikelta omatunnolta ja suhteellisuudentajulta. 

Tiny Pretty Things on yksi parhaista kirjoista, jonka olen lukenut englanniksi tai muutenkin muutaman viime vuoden aikana. Luin koko kirjan yhden päivän aikana, koska koukutuin siihen täysin. Se on kirjoitettu tarpeeksi ilmavasti, jotta sen tosiaankin jaksaa lukea kerralla, vaikka lukemista onkin melkein nelisensataa sivua. Juoni on ehkä kirjan merkillisin ominaisuus, tavallaan tietää koko ajan, että Gigille ei tule käymään hyvin, samoin kuka on kaikkien sabotointiyritysten takana. Kuitenkin tihutöiden todellinen syyllinen saattaa yllättää, sillä juoni ei kuitenkaan ole yhtään läpinäkyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti